keskiviikkona, toukokuuta 06, 2009

Sotanovelliprojekti: Joni Rautio

Sanoin muutamia viestejä aiemmin, että löysin Pohjolan Sankarit -nimisestä hiukan epämääräisestä lehdestä sotaan sijoittuvan scifi-novellin "SR 38", jonka oli kirjoittanut "T. Jaurio". Ei tarvinne epäillä, että kyse on Joni Rautiosta. Joni Raution oikea nimi oli Martti Joonatan Rautio ja hän syntyi vuonna 1903 Ylivieskassa ja kuoli Karjaan maalaiskunnassa vuonna 1964. Kansakoulun opettajan koulutuksen saanut Rautio työskenteli toimittajana, mutta missä lehdessä tai lehdissä, sitä en tiedä. Rautio julkaisi kahdeksan teosta vuosina 1945-1950; ne olivat kaikki järjestään lasten- ja nuortenkirjoja. Itse muistan lukeneeni lapsena isän todennäköisesti Tiimarista ostamaa kirjaa Simsonin tukka (Karisto 1949), jossa punatukkaista poikaa kiusataan, mutta joka näyttää kiusaajilleen. Pari Raution kirjoista on satuja ja jokunen jopa näytelmiä. Vuoden 1950 jälkeen hän lienee työskennellyt toimittajana.

"SR 38" lienee Raution ensimmäisiä julkaistuja novelleja, mutta heti sodan jälkeen Rautio hioi kynäänsä lukuisissa eri lukemistolehdissä. T. Jaurio -nimimerkki esiintyi usein samoissa lehdissä ja jopa samoissa numeroissa kuin Joni Rautio. Osa Raution novelleista lähenee jopa kauhua, kuten Musta Kuu -lehden numerossa 4/1945 ilmestynyt "Laokoon-yö". Lisäksi Rautio kirjoitti Salapoliisi-nimiseen lehteen.

Rautio kirjoitti Salainen Salkku- ja Musta Kuu -nimisiin lehtiin kohtuullisen nokkelia kertomuksia komisario Leinosta - niitä voisi joko koota omaksi kirjakseen tai ainakin näytteenä jonkinlaisessa "komisario Kairalan kilpailijoita" -tyyppisessä antologiassa, jossa olisi muitakin äreitä helsinkiläisiä poliiseja ja etsiviä vanhoista lukemistolehdistä. Voisi, jos perikunta löytyisi. Minulla ei ole mitään käsitystä, mistä Raution perillisiä etsisi. Kuolemasta on kulunut vasta 45 vuotta ja suoja-ajan päättymiseen on tällä lailla vielä 25 vuotta.

Sama koskee myös tarinaa "SR 38", jonka haluaisin mukaan sotanovellikirjaan - se olisi scifi-tarinana poikkeuksellinen ja tarjoaisi uuden näkökulman sotakirjallisuuden historiaan (vaikka sen scifi-puoli onkin kliseinen ja se tarjoilee tavanomaisen loppukäänteen) -, mutta mistä löydän Joni Raution perikunnan?

Nyt huomaan, että hänen äitinsä tyttönimi oli Kaivosoja. Se ei voi olla kovin yleinen sukunimi - jos joku tätä blogia lukevista tuntee jonkun Kaivosojan, vinkkaa välittömästi!

8 kommenttia:

Mika kirjoitti...

Sukututkimuksia varmaan voi hyödyntää tuossa työssä? Muutamia linkkejä:
http://www.netti.fi/jrajala/suku/sukututkimus.htm

Kyllästynyt kirjoitti...

Ruotsiin on rantautunut joitakin Kaivosojia:

http://personer.eniro.se/query?what=wp&search_word=kaivosoja&geo_area=

Milja kirjoitti...

Hei! Täällä kirjoittelee yksi Kaivosoja.

Juri kirjoitti...

Milja: voitko pistää sähköpostia minulle osoitteeseen juri.nummelin@pp.inet.fi, niin voitaisiin keskustella aiheesta!

matti k kirjoitti...

Hei

huomasin, että olet etsinyt Joni Raution historiaa ja että hänen äitinsä oli Kaivosoja sukua. Näyttäisi siltä, että tämä Joni Rautio on sama kuin 12.1.1903 syntynyt Martti Jonatan Rautio, jonka äiti oli Johanna Kaivosoja, s 1857 Pyhäjoella. Yksi apu on Yrjö Raution 1993 suomentama Atle Wiskmanin alunperin 1914 kirjoittama Sukuselvitys Westzynthiuksen suvusta. Tämä auttaa taaksepäin, mutta oletko päässyt eteenpäin?
terv Matti Kaivosoja

Juri kirjoitti...

Hei, en ole ollenkaan päässyt eteenpäin eikä asia ole juuri nyt ajankohtainen, joskin olisin aina kiinnostunut kuulemaan jotain Joni Rautiosta tai julkaisemaankin jotain hänen kirjoittamaansa. Mutta kiitos kommentista, katsotaan onko tuosta vinkistä iloa!

Unknown kirjoitti...

Hei! Tämä on 7 vuotta vanha keskustelu, Kuitenkin, Martti Joonatan (Joni) Rautio oli Isoisäni äidin serkku, Joni Rautiolla ei tietääkseni ollut jälkeläisiä, sen sijaan hänen siskollaan ja veljellään on elossa olevia jälkeläisiä. Sain vasta tietää että joskus elänyt sukulainen oli kirjailija ja päätoimittaja jatkosodan aikaisessa Propaganda lehdessä.

jurinummelin kirjoitti...

Hei, kiitos kommentista! Hieno kuulla tarkempaa tietoa aiheesta! Jos Aki seuraat kommentteja, niin olisitko ystävällinen ja laittaisit viestiä osoitteeseen juri.nummelin@gmail.com, kuulisin mielelläni lisää.