Kokoomusnuorista ja näiden uudesta tavoiteohjelmasta on puhuttu paljon, varmasti jo kyllästymiseen asti. Saatan siis hyvinkin toistaa jo sanottua, ja tässä kävi niin että aloitin tämän blogitekstin jo aiemmin tällä viikolla, mutta en löytänyt ennen perjantaita aikaa viimeistellä tekstiä. Toisaalta kyllästyminen on sana, jonka ei tulisi kuulua politiikan sanastoon. Asiat eivät häviä sillä, että niihin kyllästytään. Ja tässäkin asiassa on henkilökohtainen pointti, johon liittyviä ideologisia oletuksia en lakkaa hämmästelemästä.
Susanna Koski on eri yhteyksissä ilmoittanut ideologiakseen Lapuan liikkeen ja kehuskellut samannimisestä nettikaupasta hankkimallaan sinimustalla leningillä. Mikäs siinä, sininen ja musta sopivatkin kyllä hyvin yhteen. Aivan ansaitusti monet ovat kuitenkin kysyneet, mitä tarkoittaa se, että ison puolueen poliitikko ihannoi muilutuksistaan ja muista väkivallanteoista tunnetun rähinäporukan touhuja.
Kokoomus ja kokoomusnuoret puhuvat mielellään ympäripyöreitä juttuja yhteiskunnallisesta vastuusta, mutta Lapuan liike ja siitä siinnyt IKL saattoivat hyvinkin olla yhteiskunnallisesti vastuullisempia. Kokoomusnuorethan haluaa lakkauttaa yhteiskunnan kokonaan ("ei ole yhteiskuntaa, ainoastaan yksilöitä"), kun taas IKL taas halusi pitää huolen yhteiskunnallisesta kokonaisuudesta, muun muassa sanomalla vuoden 1932 puolueohjelmassa, että "yleinen etu on yksilön edun edellä". (Kun tästä oli puhetta Facebookissa, tutuntuttu sanoi: "Yritätkö sä nyt vihjata että Kokoomusnuoret olisivat pihalla paitsi taloudesta, työstä, maahanmuutosta, lainsäädännöstä ja omasta puolueestaan, heillä tuo historian tuntemuskin olis puutteellista?")
IKL oli kansallissosialistinen liike, ja niin kuin natsit Saksassa, sekin halusi suitsia suurpääoman liikkeitä. Pörssikeinottelu olisi kielletty vuoden 1932 puolueohjelman mukaan. Pankit ja muut rahalaitokset olisi valtiollistettu. Mitä tekee kokoomusnuoret? Haluaa antaa kaiken suurpääomalle.
Ennen vanhaan sanottiin, että natsit niin Saksassa kuin Suomessakin olivat lopulta vain suurpääoman kätyreitä. Kommunistit ja muut pantiin kuriin, jotta yritykset saisivat vapaasti määrätä, miten asioita hoidetaan. Ainakin kokoomusnuorten kohdalla vanha sutkaus on muuttunut todeksi.
Tulee mieleen myös toinen takavuosien viisaus (lienee peräisin ainakin Pier Paolo Pasolinilta): kapitalismi johtaa aina fasismiin. Tämä ajatus ei ole kaukana kun lukee kokoomusnuorten tavoiteohjelmasta. (Ja tästä on kyse siinä, kun Wille Rydman ihmettelee, miten on mahdollista, että kokoomusnuoria on nimitetty sekä fasisteiksi että ääriliberaaleiksi.)
Fasismiin kuuluu oleellisesti monenlainen syrjintä. Kokoomusnuoret haluaa lakkauttaa esimerkiksi vähemmistövaltuutetun viran, maahanmuuttoa tulee rajoittaa ankarasti ja lakipykälä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta pitää poistaa. (Tähänhän ovat monet, kuten perussuomalaisten nuorisojärjestön Simon Elo, sanoneet, että laki on liian väljä ja mahdollistaa näin "väärin" ajattelevien hiljentämisen. Mitähän te sitten haluaisitte päästä ajattelemaan ääneen?)
Kuten tämän blogin lukijat saattavat muistaa, meillä on erityislapsi. Ehkä siksi silmiini pistikin erityisen vahvasti kokoomusnuorten ehdotuksissa kohta, jossa sanottiin, että erityislapset pitää eristää muusta opetuksesta. Taka-ajatuksena lienee se, että näiden lasten integroiminen osaksi muuta opetusta vie liikaa voimavaroja niin opettajilta kuin muilta oppilailtakin. (Ja ilmeisesti myös se, että erityislapset eivät koskaan tule antamaan Suomelle takaisin heihin laitettua panosta. Mitä nyt heissä sattuu olemaan matemaattisesti ja visuaalisesti lahjakkaita ihmisiä.)
On vähän vaikea hahmottaa sitä, mitä kokoomusnuorten päässä oikein liikkuu. Eikö kenellekään tullut mieleen tätä kohtaa sorvatessa, että joku nokkela bloggaaja sanoo: "Eikö niitä erityislapsia voisi laittaa leireille saman tien?" Suomessahan haluttiin sota-aikaan laittaa leireille muun muassa mustalaiset, irtolaiset ja huonot naiset. Ajatuksena silloinkin oli ennen kaikkea se, että nämä ihmiset ovat poissa tuottavasta työstä. Kyllä leireille pari erityislastakin olisi mahtunut.
4 kommenttia:
Terveisiä Vaasasta! Täältä tuo ihastuttava germaanisen näköinen rouva on kotoisin, joka seisoo nuorisoliittonsa ohjelman takana.
En usko että häneen kannattaa kiinnittää kovin paljon huomiota. Hän sai vain 10.5% äänistä, joten tuskin hän mikään tulevaisuuden suunnannäyttäjä on.
Sen verran vain tuohon iikolli-kysymykseen että fasistista liikettä ei ole täällä koskaan käsitelty. En usko että sen lippujen alle kovin paljon ihmisiä enää kokoontuisi, mutta hämmästyttävän paljon oikeistopopulisteja täällä on, kunhan ihmisiä pikkuisen raaputtaa.
Ei tietenkään ole ikinä hyvä että väkivaltaista menneisyyttä ei käsitellä. Se voi vaikuttaa tuleviin sukupolviin monella tavoin.
No niin, tässähän on "yllätyskäänne":
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/62352-yllatys-kohujutussa-susanna-koski-ei-kirjoittanut-sanaakaan
Sinänsä hölmöä, että Koski ei ole itse sanonut tätä missään vaiheessa, vaan paistatellut mediahuomiossa.
Olin kyllä auliisti valmis myöntämään jo aiemminkin, että yksilöin kirjoituksessani liikaa (varsinkin kun olin lukenut Jukka Romppaisen blogikirjoituksen aiheesta), mutta Koski on kuitenkin hyvin johdonmukaisesti vetänyt tätä linjaa julkisuudessa. Se että Kokoomusnuorissa on IKL:läisiä äänenpainoja on huolestuttavaa, ei se että niitä yksilöi joku "Susanna Koski".
Juri
Tottakai, ongelma on tietenkin äärioikeiston radikaalistuminen sinänsä. Mutta kyllä IKL 1930-luvulla oli leimallisesti pohjalainen ilmiö. Sitä taidetaan käsitellä antologiassa nimeltä Kansanliikkeiden Pohjanmaa, jonka kokosi vuoskymmeniä sitten Heikki Ylikangas (Härmän Kankaan kylästä, ex-historian proffa Hgin yliopistosta).
Lisäksi asiasta puhuu psykohistorioitsija Juha Siltala kirjassaan Valkoisen äidin poika. Tässä maakunnassa on jotain outoa ja on aika ihmeellistä että nämä kansanliikkeet ovat vaikuttaneet koko maahan aikoinaan - nykyvaikutuksesta sanoo ehkä jotain se että Jorma Ollila oli kotoisin täältä ja keräsi ympärilleen muitakin tästä maakunnasta.
Sitten olen miettinyt sitä, että kun nyt eletään taantumaa ja 30-luvulla oli aika paha maailmanlaajuinen lama, niin onko asenteiden ihan oikea koventuminen yksinkertaisesti seurausta olosuhteiden huononemisesta kaikkialla?
Onhan se aika yleinen väite - että taloudellinen lama synnyttää aina radikaalia liikehdintää.
Ajatus kapitalismin ja fasismin yhteisestä tiestä menee kai jotenkin näin: kun kapitalismi menee siihen, että kaikki työntekijöiden oikeudet otetaan pois (jotta kapitalisteille tulisi enemmän rahaa), tarvitaan fasistinen kuri pitämään työväki järjestyksessä.
Jäin miettimään, että tässä tekstissä jäi täsmentämättä monia asioita. Kuinkahan moni tietää, minkälaisia resursseja joillekin erityislapsille - Asperger-lapsille, autisteille jne. - pitää olla? Voivat vaatia aikamoisia järjestelyjä. Ystäväni, jonka adoptoidut lapset ovat kummatkin erityislapsia, sanoi, että jengiä muuttaa Lahdesta pois Helsinkiin, jotta erityislapset saisivat järjellistä kuntoutusta. Lahdessa, joka on yksi Suomen suurimpia kaupunkeja, tämmöinen ei onnistu. Todella haluaisin tietää, miten Kokoomusnuoret haluaisi tätä asiaa järjestää. Totta tietysti on, että osa erityislapsista on niin vaikeita, että heidän tavallisessa luokassa pitämisensä on mahdotonta (don't I know it), mutta ei ratkaisu voi olla vain se että jengi pistetään pois siitä luokasta.
Lähetä kommentti