lauantaina, toukokuuta 05, 2012

Jack Williamsonin haastattelu

Kuten hyvin tiedetään, olen tutkinut paljon vanhaa kioski- eli pulp-kirjallisuutta. Julkaisin muutaman vuoden ajan Pulp-nimistä lehteä, johon haastattelin aina tilaisuuden tullen joitain vanhemman polven pulp-kirjailijoita - sekä ulkomaisia että kotimaisia. Jotkut kuolivat aika pian haastattelun tekemisen jälkeen, kuten Hugh B. Cave, jonka antama haastattelu taisi olla viimeinen jonka hän teki. 

Jack Williamson taisi elää aika pitkään sen jälkeen, kun häntä aika lyhykäisesti jututin sähköpostissa - en oikein enää muista, milloin tämä tapahtui, mutta ilmeisesti se, että juttu jäi ilmestymättä, piti häntä elossa muutamia vuosia haastattelun tekemisen jälkeenkin. Haastattelu unohtui pitkäksi aikaa, koska Williamsonin vastaukset olivat vähän turhan lyhyitä (enkä missään nimessä halunnut painostaa melkein satavuotiasta miestä!) ja minun piti täydentää niitä pätkillä Williamsonin mainioista muistelmista, mutta se sitten aina vain jäi. Juttu oli edelleen tyngän asteella, joten se ei ole koskaan ilmestynyt missään - tähänkin ajattelin jättää omat muistiinpanoni näkyviin. 


Jack Williamson kirjoittaa yhä

Metallimiehestä kaikki alkoi


“Näin nimeni lehden kannessa ensimmäistä kertaa vuonna 1928.”
Jack Williamson on yksi vanhimpia elossa olevia aktiivisia kirjailijoita – hän on syntynyt vuonna 1907. Amerikkalaisen scifin klassikko aloitti uransa 21-vuotiaana ja ura näyttäisi jatkuvan edelleen. Uusi romaani on tulossa ensi vuonna ja novelleja syntyy tasaiseen tahtiin.
”Olin kasvanut syrjäisillä maatiloille koko ikäni Uuden Meksikon itäosissa”, Williamson muistelee.
”Vuonna 1926 sain käsiini ensimmäisiä science fiction -lehtiä. Hugo Gernsback oli juuri ruvennut julkaisemaan Amazing Stories -nimistä lehteä.”
Gernsback käytti tuolloin vielä termiä ’scientifiction’, mutta se ei haitannut nuorta Williamsonia.
”Uudet maailmat, uudet keksinnöt ja mahdolliset tulevaisuudet kiihottivat nuorta mieltäni niin paljon, että aloin itsekin kirjoittaa. Lopulta lähettelin omia tarinoitani lehtiin”, hän kertoo.
Lopulta vuonna 1928 tarina nimeltä ”The Metal Man” pääsi julkisuuteen juuri Amazing Stories –lehdessä. Se sai upean käsittelyn, koska se pääsi kansitarinaksi. [tähän jotain Metal Manista]

Williamson kirjoitti paljon novelleja pulp-lehtiin pitkin 30-lukua. Näistä on suomennettu yksi.
”The Cosmic Express on edelleen yksi suosikkejani”, kirjailija kertoo.
”Oma suosikki kirjojeni joukossa on Darker Than You Think”, hän sanoo. Tarina ilmestyi sodan jälkeen kirjana ja se kertoo erikoisista psyykkisistä kokeista, joiden tuloksena ihmisistä tulee ihmissusia.
Williamsonilta on suomennettu myös yksi romaani, Frederik Pohlin kanssa kirjoitettu Merenalainen kaupunki. Se ilmestyi alun perin ---. Sen syntyhistoria ei ollut kovin helppo.
”Olin yrittänyt kirjoittaa kirjaa merenpohjan valloituksesta ja kirjan työnimenä oli ollut ’The Conquest of the Abyss’, mutta se oli minulle tuolloin liian kunnianhimoinen projekti”, kirjailija kertoo.
”Olin luovuttanut sen täysin, kunnes toinen kirjailija ja toimittaja Frederik Pohl näki käsikirjoituksen ja kirjoitti sen loppuun.” Kirja tuli suomeksi vasta 1989 Jalavan nuorille tarkoitetussa scifi-sarjassa.
Williamson siirtyi 70-luvulla [tarkista] akatemian piiriin. Hän teki väitöskirjansa science fictionista (aihe? nimi?) ja on pitkään opettanut yliopistossa tieteiskirjallisuuden historiaa.
”Olen opettanut kohta 40 vuotta”, Williamson toteaa.

”Akatemia hylki pitkään science fictionia”, hän kertoo. ”Se oli jotain mitä ilmestyi vain pulp-lehdissä. Mutta nykyään tilanne on eri ja tieteisfiktiota on joka puolella, elokuvissa, kirjoissa, yliopistoissa.”
”Lajityyppi on muutenkin kasvanut, se on tullut kypsemmäksi”, Williamson sanoo. ”Alun perin pulp-lehtien toimittajat halusivat vain yksinkertaisia juonia ja nopeaa toimintaa. Sellainen vetosi parhaiten nuoriin lukijoihin. Lopulta nuoret lukijat kuitenkin kasvoivat ja tulivat aikuisiksi ja samalla science fictionin tuli aikuiseen ikään.”
Williamsonilla on hyvä käsitys nykyisestä scifistä. ”Siinä on paljon enemmän vaihtelua ja paljon on myös sofistikoituneempaa tavaraa kuin silloin kun minä aloitin.”
Williamson on 97-vuotias, mutta häneltä ilmestyy vuonna 2005 uusi romaani, The Stonehenge Gate.
”Nautin kirjoittamisesta tavattomasti”, Williamson sanoo yhdeksi syyksi miksi hän vielä jaksaa kirjoittaa ja tehdä töitä. ”Pidän elämästä kaikkein eniten silloin kun minulla on tarina hyvässä vauhdissa. Se auttaa minut pysymään elossa.”


Ei kommentteja: