torstaina, heinäkuuta 19, 2012

Meggingsit ja minä

Tänään perjantaina ilmestyy Suomen suurin viikkolehti Me Naiset, jossa esiinnyn meggingsit jalassa ja puhun niistä lyhyesti. Kyse on pienestä projektista, jossa olen koettanut yksikseni murtaa heteronormatiivisen pukeutumisen ylivaltaa - tai sitten vain pöljäilen ja teen itseni naurettavaksi. Ihan miten vain. Olen kirjoittanut alla olevan jutun Turun Sanomien muotiliitteeseen muutama vuosi sitten. Jutussa on pakinoiva ja ehkä turhan varovainen sävy eikä siinä ollut kunnon kuvitusta. Me Naisissa on! 


Miesten leggingsit tulevat
Nuo iloiset miehet pitkissä kalsareissaan

Miehet ovat viime aikoina omineet lukuisia naisten muotivillityksiä itselleen, kuten vaikkapa miesten isot käsilaukut, niin sanotut manbagit.
Uusin villitys ovat meggingsit - eli tietenkin miesten leggingsit.
Vanha vitsi on jo sanoa, että leggingsit näyttävät vain pitkiltä alushousuilta. Irvileukojen reaktion meggingseihin arvaa jo etukäteen. Ainakin heitot Robin Hoodista ja hänen iloisista miehistään tai hovinarreista pomppimassa kulkustossuissaan kaivetaan esille.
Irvileuoille voi toisaalta heittää takaisin, että kysehän on kunnianarvoisasta vaatteesta, jolla on pitkä historia.
Totta kyllä, meggingsien kanssa asusteiden suhteen täytyy olla erityisen varovainen.
Miesten leggingsit lanseerattiin ensimmäistä kertaa vuonna 2007 Milanon muotimessuilla, mutta vasta tänä vuonna Givenchyn mallistossa esiin noussut ajatus yhdistää polvipituiset leggingsit shortseihin ja hyvin istuvaan pikkutakkiin on tehnyt leggingsit miesten trendivaatteiksi.
Pikkutakki tuo asuun särmää ja miehekkyyttä, mutta muutoin meggingsien kanssa toimii parhaiten väljä ja pitkä t-paita. Yläosaan kannattaa muutenkin panostaa, kun alaosa on niukka, esimerkiksi huivit ja erilaiset hatut tasapainottavat kokonaisuutta.
Tai vievät huomion pois.
Jotkut taas ovat repineet farkkunsa ja laittaneet kuvioidut leggingsit alle - monen voi olla vaikea ymmärtää, miten leggingsit eroavat tässä tapauksessa rikkinäisten housujen alta näkyvistä alushousuista.
Muotitalot ovat esitelleet myös erityisesti miehille suunnattuja leggingsejä, joissa haaroväliä on väljennetty - ymmärrettävistä syistä.
Kenkien valinta onkin sitten vaikein juttu. Kengissä ei saa olla kovin pitkät ja terävät kärjet, muuten jalan profiili on epätasapainoinen. Lenkkarit jalassa näyttää siltä kuin olisi menossa urheilemaan. Parhaiten toimivat lyhyehköt ja matalapohjaiset nahkakengät tai varvastossut, jos ne jalassa tarkenee. Jotkut yhdistävät meggingsit maihareihin, kuten koomikko Russell Brand, jota monet pitävät yhtenä syypäänä meggings-villitykseen.
Mikään iso trendi meggingsit eivät vielä ole, joidenkin muotibloggaajien huuteluista huolimatta. Facebookissa ja Hel-Looksissa on jo kerrottu muutamista meggings-havainnoista, mutta vielä pitkään ne todennäköisesti kääntävät vastaantulevien päät. Paluuta Robin Hoodin aikaan ei varmaankaan ole.

Kuvassa Martin Margielan meggings-mallistoa. 

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Mukana projektissa!
t. aksu

Juri kirjoitti...

Hienoa, Arto!