torstaina, maaliskuuta 02, 2006

Frank Stockton

Olen jo pari vuotta sitten aloittanut artikkelia Frank Stocktonista, jotta se ilmestyisi joskus omakustanteisessa Pulp-lehdessä, mutta en ole vielä saanut luettua Stocktonin suomennettuja teoksia. Tässä artikkelin raakile:

Helsinkiläinen print-on-demand –kustantamo Lasipalatsi julkaisi pari vuotta muutaman niteen vanhan science fictionin merkkiteoksia. Yksi näistä oli amerikkalaisen Frank Stocktonin (1834-1902) The Great War Syndicate, joka ilmestyi alun perin 1889. Kirja kertoo Englannin ja Yhdysvaltain välisestä sodasta, jossa jälkimmäisen sotimisen hoitaa salaperäinen ja –kähmäinen Sotasyndikaatti. Syndikaatilla on käytössään aivan yhtä salaperäisiä laitteita, joilla Englannin laivaston ylpeät hävittäjät ja taistelulaivat tuhotaan. Syndikaatin eri aseista mainittakoon vaikkapa merenalaiset ravut, jotka tarttuivat laivojen runkoihin ja räjäyttivät niihin isoja aukkoja.
The Great War Syndicate on vähintäänkin outo kirja – ja turvallisesti voinee sanoa, että se on aika tavalla vanhentunut. Kirjan ajatus siitä, että Englanti ja Yhdysvallat sotivat vastakkain kalastusriitojen takia, on reipasta satiiria ja miksei ajankohtaistakin, mutta Stocktonin käsittelytapa ei ole kovin reipas. Kirjassa ei esimerkiksi ole ollenkaan dialogia! Kerronta koostuu lähinnä siitä, kun kuivakka kertoja toteaa taistelujen tulokset ja aina välillä mainitsee joistain poliittisista kulissien takaisista päätöksistä. Satiirisuus nostaa päätään lopussa, kun huomataan, että kukaan ei enää muistanut, mistä sota alkoi. Rauhansopimuksessa ei alkuperäisiä kalastusriitoja käsitellä lainkaan!
Kuka sitten oli Frank Richard Stockton, joka on kirjoittanut oudon kirjan? Hän oli amerikkalainen humoristi ja lähinnä novellisti, joka nykyään muistetaan lähinnä yhden tarinan kirjoittajana. ”The Lady or the Tiger?” (1884) on monesti antologisoitu ja se on saatavana netistä elektronisena tekstinä; novellissa kuninkaan tyttäreen rakastunut mies pannaan rangaistukseksi valitsemaan kahdesta ovesta, joista toisen takana on nälkäinen tiikeri, toisen takana kaunis nainen, jonka hän saa naida. Novelli päättyy yllättävästi kesken, kun päähenkilö näkee prinsessan viittoilemassa, kumman oven miehen pitää valita. Novellin lopetuksesta on monia tulkintoja – on esimerkiksi sanottu, että mustasukkainen prinsessa osoitti miehen surmansuuhun.
Stockton kirjoitti myös lastenkirjoja (esim. Ting-a-Ling, 1870, and The Floating Prince and Other Fairy Tales, 1881). Aikuisille suunnatuista kirjoista The Great War Syndicaten lisäksi ovat Rudder Grange –sarjan kirjat, jotka ilmestyivät 1879-1894.
Philadelphiassa syntynyt Stockton toimi kirjoittajan uransa aluksi lastenlehti Saint Nicholas Magazinessa. Tästä työstä hän sanoutui irti 1881 ja ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi. Stocktonin kootuissa teoksissa, jotka julkaistiin 1899-1904, on 23 osaa!
Stocktonin scifi-tarjonta ei jää The Great War Syndicateen. Vuonna 1884 hän julkaisi The Century –lehdessä kuuluisan “The Tale of Negative Gravity” –nimisen novellin, jossa, kuten nimi antaa ymmärtää, painovoima kääntyy päälaelleen. ”The Tale of Negative Gravity” ja kuusi muuta tarinaa on koottu omaksi kirjakseen The Science Fiction of Frank R. Stockton 1976.
Stocktonilta on suomennettu neljä erillistä kirjaa, joista yksi on romaanimittainen. Lisäksi Stocktonilta on suomennettu ainakin yksi lastenkertomus Satumaailma –sarjan 15. osassa.

Frank R. Stockton suomeksi:

Hupaisa juttu. Kariston 50 p:n romaaneja 1. Suom. Eero Alpi. Karisto: Hämeenlinna 1912.
Länsi-intian merisissejä. Suom. O. A. Joutsen. Otava: Porvoo 1917. 2. laitos: Länsi-Intian merisissit. Amerikan partioliiton julkaisema valikoima Frank R. Stocktonin seikkailukertomuksia: Koululaiskirjasto 36. WSOY 1928.
Perun kuninkaiden kulta-aarre. Koululaiskirjasto 112. WSOY: Porvoo 1932. 2. laitos: Punainen sulka 6. WSOY: Porvoo 1957. 2. laitoksen 2. painos: WSOY: Porvoo 1959. Alun perin Adventures of Captain Horn.

Ei kommentteja: