lauantaina, kesäkuuta 16, 2012

Halinallet

Huono uutinen viikon puolentoista takaa: Mediakasvatuskeskus Metka lakkauttaa Peili-lehden julkaisemisen. Peili on ollut sympaattinen lehti, pienimuotoisine artikkeleineen ja katsauksineen lasten ja nuorten käyttämien medioiden maailmaan. Itse kirjoitin lehteen vuosien varrella aika montakin juttua, alla yksi, jossa on hyvin ihmisläheinen lähtökohta. Juttu on ehkä vuodelta 2007 tai 2008. Otsikko on epäselvä ja se taisi mennä lehteenkin sellaisenaan, mutta idea oli siis se, että Halinallet-sarjakuvalehti oli 80-luvulla Marvel-yhtiöiden tuotantoa. 


Marvel-hahmoja ystävyyden puusta

Syytämme tarhaa.
Tarhassa poikamme Kauto tutustui ensimmäistä kertaa amerikkalaisiin tv-animaatiosankareihin Halinalleihin. Halinallet oli tarharyhmässä valittu vuoden nimikkohahmoiksi, joiden avulla opeteltiin toisista välittämistä ja ystävyyttä.
Halinallet - joiden nimi tosin oli muuttunut Fiksunalleiksi - tulivat tarhaan Ystävyydenpuistoksi nimetystä lähipuistosta, jossa olevasta Ystävyyden puusta pehmonalle "löytyi", muassaan kirje, jossa se pyydettiin ottamaan mukaan ja hoitamaan rakkaudella.
Tarharyhmän lapset saivat omat nimikko-Halinallet. Niiden kuvia väritettiin ja niistä tehtiin tarhan seinälle sateenkaari, johon kirjoitettiin kunkin lapsen nimi ja liimattiin viereen nimikkonallen kuva.
Nallen sai myös viikonlopuksi tarhasta lainaan. Kun pehmonalle kävi meillä, se oli hyvin rakas ja hellitty pehmokaveri. Kauto tuntui jopa välittävän siitä enemmän kuin omista pehmoleluistaan.

Kun sitten näin kirpputorilla vanhan Halinalle-kasetin, ostin sen ja ajattelin, että se on varmasti pojasta hauska.
Niin kuin olikin. Kasetti tuijotettiin parin ensimmäisen päivän aikana varmaan kaksikymmentä kertaa putkeen. Kautoon teki selvästi suurimman vaikutuksen se, että hänen oma nimikkonallensa oli se, joka lauloi hauskan ja tarttuvan tunnuslaulun - lapsen äänellä. Kauto tapaili englanninkielistä laulua innostuneesti, joskin hän lausui "heyrbeyr". Ei se nyt kauhean kaukana ole "carebearista".
Lisäksi kirpparilta löytyi pieniä pehmo-Halinalleja, joita oli alun perin jaettu hampurilaisaterioiden kylkiäisinä. Kauto vaati saada pikkuiset pehmot aina vierelleen sohvalle, kun hän katsoi videota.

Ongelma oli aikuisten mielestä se, että jutut olivat sietämätöntä soopaa. Vaaleanpunaiset Halinallet, joilla on sydämen muotoiset nenät, asuvat Care-a-lot -nimisessä pilvilinnassa ja levittävät sieltä käsin hyvää sanomaa ja toisista välittämistä. Halinallet ovat amerikkalainen mielikuva yhteisön turvaverkoista, eivätkä suloiset otukset loppujen lopuksi eroa jostain Teräsmiehestä paljonkaan.
Halinalle-mytologiaan kuuluukin enemmän supersankarien maailmasta tuttuja elementtejä. Ostamani videokasetin ensimmäisessä tarinassa tavataan kaksi pahista, jotka selvästi pitäisi tuntea muista episodeista, ja jotka havittelevat nallejen pilvilinnan hävittämistä. Mitään kunnollista selitystä ei tarjota - nämä tyypit vain vihaavat Halinalleja ja näiden edustamaa onnellisuutta niin paljon, etteivät voi elää samassa maailmassa. Pahikset olivat kuin Batmanista: toinen oli isopäinen hullu tiedemies, toinen kaiken kosketuksellaan kylmettävä jäänainen.
Muut kasetin tarinat olivat sentimentaalisempia. Toisessa jutussa koetetaan saada murjottavaa nallea uudestaan iloiseksi ja kolmannessa lohdutetaan pientä tyttöä, jonka isä tekee liikaa töitä eikä ehdi tyttären koulun juhliin katsomaan tytön esiintymistä. Työelämän ankaruus parannetaan Halinalle-maiseen tapaan - lähettämällä hyviä ajatuksia. Kun sateenkaaren näköinen säde osuu ilkeään pomoon, tämä heltyy hetkessä ja myöntää, että työ ei ole kaikki kaikessa.
Enää Halinallet ei pure niin hyvin kuin ennen. Ehkä se johtuu luonnollisesta väsymyksestä: kun kasetti on katsottu riittävän monta kertaa, se lakkaa vetoamasta. Pitäisi löytää toinen kasetti - en uskaltaisi luvata, että ostaisin kaupasta uuden dvd:n täyteen hintaan.

Halinallejen historia
Halinallet esiintyivät ensimmäistä kertaa postikorteissa vuonna 1981. Vuonna 1983 hahmoista tehtiin pehmolelut. Tv-sarjassa hahmot esiintyivät vuosina 1985-1988, ja ne seikkailivat myös kolmessa samaan aikaan tehdyssä tv-elokuvassa. Ensimmäinen Halinalle-elokuva oli aikansa suosituin kokoillan animaatioelokuva Disneyn tuotantojen jälkeen.
Hahmojen suosio väheni 1990-luvulla, mutta ne lanseerattiin uudestaan 2000-luvun alussa, jossain määrin muokattuina. Hahmoista on myös tehty uusia tv- ja videoelokuvia.

2 kommenttia:

Tommi Uschanov kirjoitti...

"Halinallejen mahasymbolit vaihtuivat osin jo vuonna 2004. Muuten Halimaa on paikallaan, vaikka Halinallet eivät enää pysty hyppimään pilvissä."

Olen jo vuosia suunnitellut kirjoittavani esseen, jonka mottona olisi tämä sitaatti suomenkielisestä Wikipediasta - vain jotta saisin käyttää sitä esseen mottona.

Juri kirjoitti...

Hyvä lause kyllä! Ja kuvaa jotenkin suomenkielisen Wikipedian ajoittaista tasoa... vaikka on siis ehdottomasti kiehtova.