keskiviikkona, kesäkuuta 27, 2012

Vammala vai Sastamala?

Minusta on olemassa pieni kulttuuriuutisten (tai uutisten kulttuuriosion) pätkä, jossa sanon 15 vuotta sitten ja 15 kiloa laihempana, että Vammalan vanhan kirjallisuuden päivillä parasta on kirjojen läsnäolo.

Tämä on tällaista nuoren älykön metafysiikkaa, jossa ei ole oikein tolkkua. En ainakaan itse enää ymmärrä, mitä tarkoitan - tai ymmärrän tietysti, mutta ajatus tuntuu jotenkin misantrooppiselta. Ihmisetkö huonompia kuin kirjat? Ehkä niin, ihmisethän tunnetusti ovat luomakunnan pohjasakkaa, jotka jostain muusta syystä kuin ihmisyydestään luovat uskomattomia mestariteoksia.

Nyt olisin sitä mieltä, että hauskinta Vammalan vanhan kirjallisuuden päivillä on tavata tuttuja ja ystäviä sekä tehdä mahdollisesti uusia tuttavuuksia. Ihan sama juttu kirjamessuilla: kuka välittää ohjelmanumeroista tai edes myytävänä olevista kirjoista, kun voi tavata hauskoja, mukavia ja hienoja ihmisiä? Voi esimerkiksi suunnitella uusia teoksia tai keskustella tulevista. Tai voi puhua ihan puuta heinää. Sekin on hienompaa kuin jumittaa oletettujen mestariteosten äärellä.

Ne, jotka tietävät, millaisen perinnön olen saamassa, tietävät, että olen jo saanut annokseni kirjafetisismiä. Tai sanotaanko näin: minuun se ei enää tepsi. En villiinny - kuin korkeintaan aivan hillitysti - valtavien kirjakasojen tai hienojen kirjakauppojen äärellä.

Tämä pienenä johdatuksena siihen, että olen lähdössä viikonlopuksi Vammalaan. Myymme siellä isäni kanssa monenlaisia käytettyjä keräilykirjoja, lisäksi minulla on pieni valikoima omaa tuotantoani mukana. Yleensä mukaani tarttuu uusia kirjoja kuin luonnonlain omaisesti, mutta enemmän odotan tapaavani mukavia tuttavia. (Odotan kyllä myös Sastamalan kaupungin vastaanottoa ruokineen ja juomineen. Mitä olisi alan tapahtuma ilman ilmaista tarjoilua?)

Ai niin, tuo otsikko. "Vammala" tuntuisi nykyään viittaavan itse tapahtumaan alan toimijoiden keskuudessa, "Sastamala" taas on pelkkä kaupunki. Kun sanoo tietyille ihmisille, että on menossa Vammalaan, tiedetään heti, mistä on kyse. Sastamalan taas joutuu selittämään erikseen. Kuinkahan kauan kestää ennen kuin asiaintila muuttuu?

Yllä Pertti Jarlan, mainion bloggaajan, piirtämä tapahtuman logo.

Ei kommentteja: