keskiviikkona, joulukuuta 07, 2005

Hubert Cornfield

Lisää film noir -aiheisia tekstejä. Tämä elokuva jäi tosin kerhossamme katsomatta, koska video oli jenkki-vhs ja silloinen auditorio - olisiko ollut joku huone Åbo Akademin filosofian laitoksella - pyöritti vain "tavallisia" vhs-kasetteja.

***

Esteitä pakomatkalla

Amerikkalaisen rikoselokuvan parhaimmin kohdeltuja lajityyppejä on ollut ns. keikkafilmi, jossa joukko rikollisia iskee yhteen tiettyyn kohteeseen ja pakenee. Lajityypin vähiten tunnettuja helmiä on tuntemattoman ohjaajan Hubert Cornfieldin Kaikki tiet suljettu eli Plunder Road, joka valmistui 1957. Se oli aikanaan pieni hitti ja sillä on kulttimaine – se on muun muassa James Ellroyn suosikkeja -, mutta harva on sitä nähnyt.
Elokuvan tarina on yksinkertainen: kultajunan ryöstön jälkeen kolme rikollista eroavat tarkoituksenaan koota ryöstösaalis yhteen jossain muualla. Esteitä matkalle tulee muun muassa autokolarista. Lopetus on äärimmäisen karu. Tarina ja sen tyylilaji ovat tuttuja monista lajityypin aiemmista klassikoista, kuten Kubrickin Peli on menetetty –elokuvasta (1955) tai Hustonin Asfalttiviidakosta (1950).
Elokuvan tekijät ovat kiinnostavia hahmoja. Ohjaaja Cornfieldillä on selvästi ollut tuntumaa ajan kioskikirjallisuuteen, jossa on ollut toistuvasti samantyyppisiä tuntoja ja teemoja. Hänen elokuvistaan moni perustuu rikoskirjaan – Kirottu suo (1957) perustuu Gil Brewerin suomennettuunkin pokkariin Kullan tähden/Hell’s Our Destination (1953) ja Suomessa kielletty The 3rd Voice (1959) perustuu erinomaisen Charles Williamsin romaaniin All the Way (1958), pokkari sekin. Vuonna 1968 valmistunut myöhäiskauden Yö ilman armoa/Night of the Following Day taas perustuu Lionel Whiten romaaniin – tämän tekstiin perustuu myös Kubrickin Peli on menetetty. Yö ilman armoa –elokuvan pääosassa on Marlon Brando. Cornfieldin elokuvista parhaimpina pidetään The 3rd Voicea ja nyt nähtävää Plunder Roadia.
Hubert Cornfield syntyi Istanbulissa 1929 ja elää ilmeisesti edelleen, vaikka elokuvia hän ei ole tehnyt kohta kolmeenkymmeneen vuoteen. Hän oli muuttanut Ranskaan jo Yö ilman armoa –elokuvan yhteydessä ja teki siellä vielä joitain tv-sarjoja ja yhden elokuvan, Les Grands moyens.
Elokuvan käsikirjoittaja Steven Ritch myös esiintyy elokuvassa, Frankien roolissa. Ritch esiintyi lukuisissa halpisleffoissa 50-luvulla, ja hän teki yhteistyötä myös Irving Lernerin kanssa, kirjoittamalla tämän Pelon kaupunki –trillerin (1959) ja näyttelemällä tämän elokuvissa Murder by Contract (1959) ja Studs Lonigan/Nuorten kapinaa (1960).

Hubert Cornfield ohjaajana

1975 Les Grands moyens
1973 Poker d'As; Témoignages (tv-sarjoja)
1968 Yö ilman armoa/The Night of the Following Day
1962 Painajainen/Pressure Point
1961 Paul Wendkos: Paholaisen agentti/Angel Baby (joidenkin tietojen mukaan Cornfield osallistui elokuvan tekemiseen)
1959 Kuolleen miehen ääni/The 3rd Voice (kiellettiin Suomessa)
1957 Kaikki tiet suljettu/Plunder Road; Kirottu suo/Lure of the Swamp
1955 Operation Cicero (tv); Sudden Danger

Ei kommentteja: