torstaina, huhtikuuta 02, 2009

Veli Kajavasta vielä

Kirjoitin muutama viikko sitten Veli Kajavan lentosotanovelleista, jotka ilmestyivät Seikkailujen Maailmassa, Suomen kenties tärkeimmässä (ja ainoassa varsinaisessa) pulp-lehdessä. Epäilin, että kyse voisi olla Viljo Kajavasta ja että salanimi oli vain nopeasti väännetty mukaelma kirjoittajan nimestä.

Tänään törmäsin lähteeseen, joka saa minut epäilemään, että kyse ei ollut runoilijana parhaiten tunnetusta Viljo Kajavasta, vaan Ester Kallbergista. Kalevi Haiko kirjoitti Ruumiin kulttuurissa 3/1988 Eeva-Liisa Mannerista ja muutamasta muusta naisesta, jotka kirjoittivat 1940-1950-luvuilla jännitysnovelleja lukemistolehtiin. Ester Kallberg oli yksi näistä muutamasta. Kallberg eli vuosina 1905-1988 ja kirjoitti muun muassa Suomen Kuvalehteen, jonka päätoimittaja Ilmari Turja, tuolloin vielä elossa, muisti, että Kallberg oli postivirkailija Tampereelta. Haiko mainitsee, että Kallberg kirjoitti jännitysjuttuja myös sota-aikana - mihin lehtiin, sitä hän ei sano. Mutta hän sanoo, että Kallberg kirjoitti rakkausnovelleja salanimellä Elli Kajava. Siitä ei ole pitkä matka Veli Kajavaan.

2 kommenttia:

Mika kirjoitti...

Vaikea kuvitella Suomen kulttuuripiirejä Saksassakin sodanaikaisessa Kirjailijaliitossa edustaneen runoilijan kirjoittaneen vähänkin vauhdikkaampaa.

Juri kirjoitti...

Joo, olet varmaan oikeassa. Elli Kajava on varmaan lähempänä totuutta. Veli Kajavan novellit eivät jostain syystä vaikuttaneet miehen kirjoittamilta, tai ainakaan sellaisen miehen, joka tietää mitään sotimisesta tai lentämisestä. No, en ole niihin kaikkiin tutustunut.