maanantaina, maaliskuuta 12, 2012

Jumalten tuho: El Cucaracha

Tässä alkuperäisen, noin 25 vuotta vanhan "Jumalten tuho" -novellin kolmas luku kokonaisuudessaan. El Topo -viittaus lienee itsestäänselvä, mutta moniko tunnistaa, mistä outo jumaluus El Cucaracha on saanut nimensä? Se on jostain vanhasta Lucky Luke -albumista joka lienee vieläpä Morrisin käsikirjoittama. Sinijalat tulevat? En ole lukenut kyseistä albumia vuosikymmeniin, joten en osaa sanoa. - Luvun loppu on omituisen tylsä; myöskään en tiedä, miksi siinä on tekstiä hakasuluissa.

Muistutan kilpailusta, jossa voi voittaa Jumalten tuhon: lähetä sähköpostia osoitteella jumaltentuho@hotmail.com ja kirjoita otsikkoon "Jumalten tuho" ja viestikenttään nimesi ja osoitteesi. Julkistan voittajat tämän viikon perjantaina.

III 

Pieni meksikolainen oli ollut El Cucarachan edessä polvistuneena jo kolme minuuttia ennen kuin jumala huomasi hänet. "Lopettakaa soitto!" hän karjaisi yhtyeelle.
Meteli lakkasi heti ja El Cucaracha pyysi Flacolta anteeksi.
"Ei se mitään, El Cucaracha", meksikolainen sanoi ja nousi pystyyn. "Minulla on tietoja taistelun kulusta."
El Cucaracha innostui ja huudahti: "Anna tulla jo!"
"Suuri osa zombieista on jo kuollut - tai no, uudestaan kuollut -, mutta niin on myös suuri osa ihmisistä. Kaikki FBI:n agentit ovat kuolleet, joten heistä ei enää ole harmia. Otukset pääsivät kaupunkiin ja aloittivat heti tulituksen. Pian on Legbone City pyyhkäisty mielestäsi."
"Hienoa, hienoa. Siitä sitten vain El Topo mukaan."
"Heti, kunhan kerron muutkin uutiset."
"Niin?"
"Väitetään, että toiset jumalat olisivat äärimmäisen vihastuneita käytöksestäsi."
El Cucaracha räjähti nauramaan.
"Mutta El Cucaracha, se saattaa johtaa ikävyyksiin."
"Mihin? Siihen, että ne saakelin kusipäät, joilla ei ole mitään tekemistä, hyökkäävät kimppuumme?! Eihän ne mätäaivot muuta tee kuin lihovat niissä palatseissaan! Miten ne muka meille voivat jotain tehdä?! Sanopa se, pikku Flaco!"
Flaco oli hetken hiljaa, sitten hän sanoi: "En ole koskaan kuullut sinun kiroilevan, El Cucaracha."
Sen sanottuaan Flaco poistui. Hän kuuli vielä, kuinka yhtye sanoi, ettei se voi enää soittaa musiikkia tuollaiselle epäinhimilliselle jumalalle. Viimeinen, mitä Flaco kuuli, oli El Cucarachan vihanhuuto. Flaco meni nopeasti työhuoneeseen, jonka ainoana kalustuksena oli pari tuolia ja koko seinän peittävä koje. Flaco istuutui pienemmälle tuolille ja painoi punaista nappia, jolloin yhteen pienistä monitoreista tuli teksti ON.
Flaco veti yhtä vipua taaksepäin, painoi keltaista nappia ja veti mikrofonin eteensä. Hän napsautti sen päälle ja sanoi siihen: "El Topo, tule esiin! El Cucaracha tarvitsee apuasi!"
Autiomaan keskellä maa alkoi jyristä ja pian heikalla seisoi talonkokoinen peltomyyrä. "Niin?" se sanoi käännelle päätään puolelta toiselle.
"Legbone City täytyy tuhota."
 "Ja mitä minä teen?"
"Menet kaupunkiin, murskaat taloja ja möyhennät katuja. Ei muuta."
"Ja mikä on palkkani?"
"Saat kolmeksi kuukaudeksi ruoat suoraan toimitettuna."
"Kuudeksipa! Tiedät, että minun on vaikea löytää ruokaa."
"Hyvä on, kuudeksi kuukaudeksi. Menet kaupunkiin nyt heti." Flaco sulki mikrofonin ja sammutti kojeen. Hän lähti huoneesta ja palasi saliin, jossa El Cucaracha istui pää alas painuneena. "El Cucaracha, El Topo lähti kohti kaupunkia."
"Hyvä. Miten on sen armahduksen laita?"
"Armahduksen? Siis kaupunkilaisten katumus?"
"Aivan. Miten on sen laita?"
"Huonosti. Senhän kuuli vain yksi kaupunkilainen ja hänkin on melko varmasti kuollut."
"No, sitten riittää vain pelkkä antautuminen. Katuahan ehtii joskus toiste."
"Hyvä. Menen nyt tarkkailemaan tilannetta monitorista ja ilmoitan hetken päästä, mitä tapahtuu."
"Tee se. Ja ilmoita, että kaipaan jotain herkullista syötävää."
"Kuten?"
"Ehkäpä vain jotain keittoa ja leipää. Ja maitoa." "Ilmoitan." Flaco lähti salista hoitamaan hommia.
[El Cucaracha jäi saliin istumaan. Hän kaipasi räjäyttämäänsä yhtyettä takaisin ja hänellä oli vähän huono omatunto. Ehkä keitto auttaisi.]

Ei kommentteja: