tiistaina, huhtikuuta 09, 2013

Suomalaisen elokuvan festivaali ja Paola Suhosen elokuva

Ja nyt ihan jotain muuta... Olen mukana ideoimassa ja järjestämässä Turussa järjestettävää Suomalaisen elokuvan festivaalia, joka alkaa huomenna keskiviikkona. Muoti- ja designsuunnittelija Paola Suhosen pitkän esikoiselokuvan Seven Heaven Love Ways (2012) näyttäminen oli minun ideani, alla ohjelmakirjaan kirjoittamani esittelyteksti. Suhonen saapuu vieraaksi perjantaina kello kahdeksan. (Elokuvan nimestä on ollut epäselvyyttä, tiedoissa se on useimmiten "7", mutta elokuvan alkuteksteissä se lukee kirjaimin.) PS. Minun piti verrata elokuvaa myös David Byrnen True Storiesiin, johon viittaa myös ilmiselvä Texas-yhteys, mutta unohdin.7 Heaven Love Ways

2012. Tuotanto: IvanaHelsinki Cinema. Ohjaus, käsikirjoitus ja kuvaus: Paola Suhonen. Miksaus: M. Parker Kozak. Leikkaus: Yuki Aizawa. Musiikki: Chip Taylor. Näyttelijät: Chip Taylor (Larry T. Taylor), Joshua Seidner (cowboy), Frey Ranaldo (pikkuveli), Sage Ranaldo (isoveli), Annabella Asvik (Isabella), Leah Singer (Julia). Ensi-ilta: Flow Festivalilla elokuussa 2012. Kesto: 86 min.

Muotisuunnittelija Paola Suhosen ensimmäinen pitkä elokuva 7 Heaven Love Ways (2012) rakentuu yhden hotellihuoneen ympärille. Hotellihuone sijaitsee keskellä ei-mitään jossain päin Texasia, lähellä Meksikon rajaa. Seitsemän eri ihmistä tai paria ajautuu vuorollaan samaan huoneeseen selvittelemään omaa tai toisten elämää. Rakenne muistuttaa paljon vaikkapa Altmanin Short Cutsia tai Tarantinon Pulp Fictionia (Kill Billiin elokuvassa suoraan viitataankin), ja Altmanista ajatus taas ajautuu kohti Raymond Carverin vähäsanaisia novelleja, joissa asioihin tullaan kesken kaiken eikä tyydyttävään loppuratkaisuun ikinä päädytä.
Tilalla ja siinä olevilla asioilla ja esineillä on tarinoissa suuri merkitys, joskus suurempi kuin tarinoiden juonilla itsellään. Oranssi laatikko, jota pikkupojat kanniskelevat paikasta toiseen, kattoon ripustetut lahjat tyttöystävälle, hevoskuvioinen tapetti, joka saa haikailemaan menneisyyttä toisen pojan kanssa, hotellihuoneen peilin ylle sytytettävät kabaree-henkiset lamput, jotka innostavat drag-henkisiin kalsarikänneihin...
Kohtauksissa on usein mukana myös asioita, jotka eivät kuulu kuvaan. Venäläissyntyistä naista esittävän Angelika Kallion tuoreella aviomiehellä (Adam Stillman) on paperista tehdyt mustat tekoviikset, radiosta kuuluu Texasin lakeuksilla rapia, keskellä kuivaa erämaata on Pradan tyhjäksi jäänyt kenkäkauppa, rehevällä keski-ikäisellä naisella on hyvin istuvan jakkupukunsa alla nännit paljastava toppi.
Koskettavin episodeista on varmasti lopetusepisodi, jossa The Troggsien kuolemattomaksi tekemän "Wild Thingin" säveltänyt Chip Taylor kuljettaa avolavansa etupenkillä tuhkauurnaa. Taylor on tehnyt myös elokuvan country- ja folk-henkisen musiikin, joka tulee katsojaa lähelle intiimiydessään.
7 Heaven Love Ways on kuvattu Super 16 mm -filmille Paola Suhosen toimiessa itse kamerankäyttäjänä. Monet näyttelijöistä toimivat muoti- tai designalalla, ja kuvissa näyttäytyvät Angelika Kallion lisäksi muun muassa muotibloggaaja Annabelle Asvik, miesmalli Bartek Borowiec sekä New Yorkissa Fille de Joie -nimistä vintage-kauppaa pitävä CC McGurr. Mukana on myös multimediataiteilija Leah Singer sekä hänen lapsensa Frey ja Sage Ranaldo [eli Sonic Youthin Lee Ranaldon vaimo ja lapset]. Suomenkielisessä episodissa näyttelevät elokuvan kuvaussihteeri Johanna Tähti sekä World Visionissa digitaalisen median parissa työskentelevä Tomi Mäkilä.
Elokuva on tätä aiemmin Suomessa nähty julkisesti vain Flow-festivaalilla Helsingissä. Chip Taylor myös esiintyi samalla festivaalilla.

Ei kommentteja: