tiistaina, tammikuuta 17, 2006

Pocket Essentials -kirjasarja

Jotain vähän kevyempää: lyhyt juttu englantilaisesta Pocket Essentials -kirjasarjasta, jossa ilmestyy pikkuisia opuksia elokuvan ja kirjallisuuden maailmasta. Tämän piti mennä Nytiin ja juttu oli jo sovittu, mutta sitten sitä ei vain julkaistu - mahdoinko saada edes juttupalkkiota. Enää tuskin kannattaa nostaa meteliä, koska juttu on tehty jo vuonna 2001 tai 2002. (Kevyemmästä muuten tuli mieleen, että löysin koneelta sittenkin graduun aiotun luvun Henry Thoreausta. Postittanen sen erillisinä palasina, starting tomorrow.)

Lyhyys ei ole tae pinnallisuudesta
Välttämättömyyksiä taskuun


Paul Duncan kertoo saavansa parhaat ideansa suihkussa. Helmikuussa 1999 hän sanoo miettineensä, että halpojen elokuva-aiheisten kirjojen julkaiseminen olisi hyvä ajatus.
- Elokuvakirjat ovat aina kalliita. Satunnaiset lukijat eivät tartu niihin eikä niille hevin tule uusia lukijoita, Duncan sanoo.
Duncan päätti tuolloin perustaa kirjasarjan, joka kertoisi kaiken olennaisen Hitchcockista, Kubrickista ja muista klassikko-ohjaajista.
Pocket Essentials on Englannissa jo vakiinnuttanut asemansa. Kirjat ovat tiiviitä, noin 30 000 sanan eli sadan tekstiliuskan pituisia. Duncanin mukaan kirjoihin yritetään saada mahtumaan sekä ohjaajan elämäkerta, anekdootteja elokuvanteosta ja analyysia tai kritiikkiä..
Kirjoja on julkaistu jo yli viisikymmentä ja skaala on laajentunut kattamaan muutkin kuin elokuvakirjat. Sarjassa on käsitelty niin kirjallisuutta, elokuvaa kuin aatehistoriaakin. Tiiviissä muodossa on kerrottu natsien sotaoikeudenkäynneistä, Jack the Ripperistä ja mustasta surmasta.
Pääpaino on kuitenkin aina populaarikulttuurissa ja elokuva on edelleen tärkein ala. Äskettäin ovat ilmestyneet kirjat Steven Spielbergistä ja spagettilänkkäreistä. Aiemmin ovat ilmestyneet teokset mm. blaxploitaatioleffoista, Intian Bollywoodista ja elokuvan teosta pienellä budjetilla.
Jotkut kirjat sisältävät tietoa, jota ei välttämättä muualla ole. Duncanin omassa teoksessa Noir Fiction käsitellään sellaisia tutkimuksen unohtamia kirjailijoita kuin William Lindsay Gresham ja Gerald Kersh.
Suosituimpia kirjoja sarjassa ovat käsitelleet sellaisia ohjaajia kuin Hitchcock, Kubrick, Coenin veljekset, David Lynch ja woody Allen. Fantasiakirjailija Terry Pratchett ja salaliitot ovat olleet myös suosittuja.
Lyhyys ja tiiviys voi jonkun mielestä olla merkki pinnallisuudesta. Duncan on eri mieltä.
- Albert Camusin Sivullinen on syvällinen, vaikka se on lyhyt ja tiivis.
Pocket Essentialsien nettisivulla annetaan ohjeet sarjaan sopivan kirjan kirjoittamiseen. Duncan ei kuitenkaan innostu ajatuksesta julkaista kirjaa suomalaisesta kirjallisuudesta tai designista.
- Olemme laskeneet, että jokaisen kirjan pitäisi myydä 3000 kappaletta ennen kuin meidän kannattaa julkaista sitä.
- Tietysti jos joku tuntee 3000 ihmistä, jotka ovat valmiita ostamaan kirjan, niin sitten julkaisemme vaikka mitä! Duncan nauraa.

Ei kommentteja: