perjantaina, toukokuuta 04, 2007

Teknodogma

Pikkujuttu, joka ilmestyi lyhennettynä Nytissä joskus 90-luvun lopussa. Lieneekö linkki enää olemassa?

Elektroninen rytmimusiikki järjestykseen

Yleisesti luullaan, että elektroninen rytmimusiikki eli tekno on yksitoikkoista jumputusta.
Väärin. Se on jotain vielä yksitoikkoisempaa.
Turkulaisissa Kommunistit- ja DDR Rhythm -yhtyeissä vaikuttava Jarmo Lundgren nimittäin kirjoittaa Dogma00-julistuksessa muun muassa näin:
01. Kaikkien musiikkiesitysten tahdin tulee olla 120-130 sykettä minuutissa. Koneet eivät sopeudu ihmisten tarpeisiin, mutta ihmiset mukautuvat koneiden tarpeisiin.
02. Musiikissa on vältettävä melodisia elementtejä. Vain yhtä sointua kerrallaan saa käyttää.
04. Ihmisäänet eivät ole sallittuja. Koneen avulla luotu puhe on sallittu.
08. Esiintyessään taiteilijan ei ole sallittua kiinnittää yleisön huomiota itseensä, vaan koneeseen.
Loppupäätelmä: 0A. Taiteilija, joka sitoutuu Dogma00-julistukseen, pyrkii eroon perinteisistä tavoista kommunikoida ihmisten kanssa.
Julistuksen esikuvaa ei tarvitse hakea kaukaa: Lars von Trierin Dogma95, jonka mukaan elokuvaohjaaja ei esimerkiksi saa käyttää kamerajalustaa eikä keinotekoista valaistusta. Julistuksen allekirjoittaneet pyrkivät vapauttamaan elokuvan krääsästä.
Jarmo Lundgren, onko Dogma00 parodiaa?
"Ei, se on pikimustaa pakastimenkylmää ironiaa. 00 ironisoi ääliöoptimistista informaatioyhteiskuntautopiaa, konemusiikkiskeneen liittyvää koneromantiikkaa ja koneellistumista yli päätään. Joka paikkaan leviäviä tietokoneita kannattaa pelätä ainakin hiukan."
"Dogma00 on myös manifesti paremman musiikin puolesta. Siitä, ottaako joku sen vakavasti vai ei, emme piittaa", sanoo Lundgren ja kehuu Kommunistit-yhtyeensä musiikkia, jota tehdään Amiga 500:lla.
Mitkä bändit sopivat julistukseen?
"Kommunistien lisäksi muutama nettiartisti sopii, esimerkiksi Virta (http://www.tuug.org/~f/modules/) ja Unidentified Sound Objects (http://www.sci.fi/~phinnweb/ finndiscog/others/USO/). Levyttäneistä bändeistä Aavikko täyttää aika monta vaatimusta."
Julistuksen voi allekirjoittaa virallisella Dogma00-sivulla (http://zap.to/dogma). Lundgren toivoo, että dogma leviää ympäri maailman.
Voi olla hankala homma. Julistuksen ”Service Pack 1” sanoo näin:
0B. Taiteilijat eivät ole enää olemassa ihmisinä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

On toki: http://dogma00.org/ sekä tietysti myös http://en.wikipedia.org/wiki/Dogma00