maanantaina, huhtikuuta 03, 2006

Joe Novak jatkuu

Vielä kaksi tuntia ennen kuin soittaisin uudestaan Macaroni Macintoshille. Kävin syömässä mehevän pihvin ja valtaisan määrän ranskalaisia perunoita - viski oli noussut sen verran päähän, että halusin laskea sen vaikutuksen mahaani. Söin lopuksi omenapiirakkaa ja jäätelöä ja join kupin kahvia. Olin kuluttanut aikaa kolme varttia. Päätin lähteä käymään Confidential-lehden toimituksessa.
Osoitteen selvittämiseen meni kymmenen minuuttia, kun en ensiksi ollut löytää sellaista puhelinkioskia, jossa oli puhelinluettelo. Sitten hyppäsin taksiin ja ajoin toimitukseen. Se sijaitsi keskustan laitamilla pienehkössä punaisessa tiilitalossa, jossa näytti toimivan myös jokin yökerho. Ja käytettyjen kirjojen kauppias, huomasin ilokseni. Katselin ensiksi liikkeen ikkunaa ennen kuin menin lehden toimitukseen.
Selitin asiani rupuisen näköiselle miehelle, joka tuli ensimmäisenä vastaan: "Haluaisin keskustella sen toimittajan kanssa, joka uutisoi huhtikuussa 1953 Arizonaan kadonneen James Breedin löytymisestä Honey White -nimisen naisen luota."
"Hahaa!" Mies nauroi niin että hänen vatsansa hyllyi. Hän oli aikoinaan ollut solakka, mutta hän oli kehittänyt housujensa päälle sen näköisen mahan kuin hän olisi työntänyt lampaan paitansa sisään. Se hyllyi ylös alas hänen nauraessaan.
"Mikä siinä on niin hauskaa?" kysyin.
"Se oli väärennetty uutinen!"
"Väärennetty? Miten se muka oli väärennetty?"
"Miksei olisi ollut? Luuletteko, että me olemme täällä erikoistuneet jotenkin oikeaan ja eettiseen journalismiin? Kuulkaahan, kaveri, me teemme juttua vaikka mistä ja usein se vaikka mikä on keksitty siellä, missä me juomme kahvimme tai oluemme tai viskimme tai vodkamme." Mies hiljeni hetkeksi ja hänen mahansakin asettui. Sitten hän sanoi: "Oikeastaan se juttu ei tainnut olla sellainen. Kun tarkemmin mietin, minusta tuntuu, että siitä jutusta maksettiin."
"Maksettiin?"
"Aivan. Minä en sitä juttua tehnyt, sen teki eräs kaveri, joka ei ole enää meillä töissä, en tiedä, mitä hän nykyisin tekee. Voihan olla, että hän siirtyi oikean journalismin pariin, mutta Confidential ei kyllä näytä hyvältä ansioluettelossa!" Mies räjähti taas nauramaan ja sain jälleen seurata mahan hytkymistä eestaas ja ylösalas. "John Franco kirjoitti sen jutun. Voithan tietysti koettaa häntä hakea jostain, mutta minä en osaa auttaa ollenkaan."
"Missä hän asui?"
"Jossain Comptonissa päin. En muista osoitetta, mutta jos soitatte parin tunnin päästä tänne, haen sen jostain. Eiköhän meillä sellainen ole jossain."
"Muistatteko, kuka jutusta maksoi?"
"Muistaakseni se oli nainen. Mutta minä vain näin hänet. Aikamoinen pakkaus se nainen, vaikkei enää aivan nuori."
"Olikohan hänen nimensä sattumoisin Sarah Chadwick?"
"Sarah Chadwick..? Sehän oli se nainen, joka ratkaisi jutun, se selvänäkijä, joka löysi Breedin. Miksi hän olisi maksanut sellaisesta jutusta? Kyllähän sen Breedin katoaminen ja löytyminen oli oikea juttu."
"Oliko jutussa mainittu Honey White keksitty henkilö?"
"Ei se kuva ainakaan ollut keksitty!" Mies piirsi käsillään ilmaan kurvikkaan naisvartalon ja nauroi perään. "Jos oikein muistan, niin sama nainen, joka maksoi jutusta, toi kuvankin. Mutta olisipa tuonut naisen!"
"Onko teillä mitään käsitystä siitä, ketä kuva esitti?"
"Olisipa se minun muijani!" Mies pyyhki silmiään ja jatkoi: "Ei ole. Kuvatekstissä ja jutussa sen väitettiin olleen jokin hutsu, mutta en minä oikeasti tiedä, kuka se oli. Varmasti joku hutsu se oli oikeastikin. En minä tiedä. Jos löydätte sen naisen tai John Francon, voitte varmasti kysyä enemmän."
Kiitin miestä ja lähdin. Boulevard oli kertonut Sarah Chadwickin elämästä enemmänkin ja kuvassa olivat olleet sekä Honey White että Chadwick. Jos White ei todellisuudessa ollutkaan iskenyt James Breedia, niin miksi Breed sitten lopulta väitti minulle, että näin oli todellakin käynyt? Sen jälkeen, kun hän oli sanonut, että koko Honey White -juttu oli valetta. Ja niin kuin Confidentialin toimittaja oli sanonut, se oli ollutkin valetta. Oliko Sarah Chadwick halunnutkin oikeastaan saada Honey Whiten alias Honey Daviesin kiipeliin? Miksi entiset huijarikaverit olisivat olleet sodassa keskenään? Mitä Honey Whitelle oli tapahtunut?

Ei kommentteja: