maanantaina, huhtikuuta 17, 2006

Novak seikkailee edelleen

"Joe Novak. Yksityisetsivä", sanoin. "Haluaisin jutella James Breediä käsittelevistä jutuista, joita Boulevardissa ilmestyi pari vuotta sitten."
"James Breed? Se levytuottaja, joka katosi ja jonka selvänäkijä löysi?"
Nyökkäsin.
"Tulkaa toimistooni", McGilly sanoi. "Voimme keskustella siellä tarkemmin." McGilly kääntyi ja soi minulle koko näkymän. Kiitin uutispäälliköiden suojelupyhimystä ja pohdiskelin, olisiko uutispäällikkö McGillya mahdollista pyytää treffeille.
McGillyn huone oli siisti, aivan kuin hän itsekin, ja sen seinällä oli modernia taidetta. Boulevard taisi olla asiallisempi lehti kuin tiesinkään.
"Istukaa, olkaa hyvä", McGilly sanoi ja osoitti nahkaista nojatuolia kirjoituspöydän edessä. Kun olin istuutunut, hän tarjosi minulle tupakkaa. Kieltäydyin eikä hänkään ottanut. Hän aloitti puhumisen heti: "Mitä haluatte tietää?"
"Minulla on aihetta epäillä, että asiaan liittyy rikos, vähintään huijaus." Kaivoin taskustani kopion Boulevardin artikkelista, jota Sarah Chadwick/Beth Orton/Mary Goodweatherin ja Honey White/Daviesin kuva koristi, ja annoin sen McGillylle. Tämä tunnisti jutun: hän kohotti kulmakarvojaan. "Kilpailijanne Confidential julkaisi jutun, jossa kerrottiin, että Honey White, jota kuvatekstissä nimitetään Honey Daviesiksi, olisi vokotellut James Breedin. Näin ei ollut. Confidentialissa kerrottiin minulle äsken, että Honey White -juttu oli maksettu."
McGilly kohotti uudestaan kulmakarvojaan. Hän heitti kopion jutusta pöydälle. "Mitä meillä on tekemistä asian kanssa?"
"Miten saitte tietää, että Sarah Chadwick on tuomittu huijauksesta St. Louisissa? Minua kiinnostaisi myös tietää, miksei asia ole ollut yleisesti julkisuudessa. Herra ja rouva Breed tuskin olivat kovin tyytyväisiä lukiessaan juttunne."
Anna McGilly kohottautui tuolissaan ja nojasi kyynärpäillään pöytään. "Meillä on tietolähteemme. Mitä tulee asian julkisuuteen, niin en oikeastaan ihmettele, että herra ja rouva Breed eivät ole kommentoineet asiaa. Heillehän ei käynyt kuinkaan. Ja sitäpaitsi asiaan ei tuntunut liittyvän mitään rikosta, joten ehkä Sarah Chadwickin menneisyys ei kiinnostanut ketään."
"Tunnetteko Ted von Mayerlingin?"
Anna McGilly nyökkäsi, hienoinen hymy suupielillään. Mietin, merkitsikö hymy halveksuntaa vai sitä, että Mayerling oli iskenyt McGillyn joillain sosioteettikutsuilla.
"Olitteko häneen yhteydessä tämän jutun tiimoilta?"
"Yritimme saada häneltä haastattelua, mutta hän kieltäytyi."
"Millä perusteilla?"
McGilly kohautti olkapäitään. "Muistaakseni hän ei sanonut." McGilly nojautui uudestaan taaksepäin ja risti upeat säärensä. "Miksi tämä kiinnostaa teitä?"
Hymyilin. "Työskentelen omaan laskuuni. Sanotaanko niin, että tämä on kunniakysymys."
McGilly hymyili takaisin. Hänen hymynsä tuntui takataskussani. Onko näin sanottu jossain muuallakin vai keksinkö minä muka lauseen ihan itse? "Vai kunnia? Harvoin tapaa yksityisetsiviä, joille jokin asia on kunniakysymys", McGilly sanoi.
"Jos vertaa von Mayerlingiin, niin sitten kyllä." Se oli rohkea veto, enhän tiennyt, mitä McGillyn hymy merkitsi: Mayerlingin halveksuntaa vai hyväksyntää.
McGilly hymyili uudestaan, nyt vielä tuntuvammin. "Herra Novak, te ette tunnu paljoakaan perustavan kollegastanne. Hän on sentään kaupungin tunnetuin yksityisetsivä. Teistä minä en ole koskaan kuullut." Hän kohautti vasenta kulmakarvaansa ja mutristi huuliaan. Merkitsikö se nyt sitten sitä, että hän halusi tietää lisää, vai sitä, että minussa ei ollut mitään tietämistä.
"Annan kyllä haastatteluja mielelläni. Onnistun kuvissakin ihan kohtalaisesti."
"Sen minä kyllä uskon. Tiedättekö, von Mayerlingia pidetään komeana, mutta minun mielestäni te olette komeampi."
"Mukava kuulla se noin kauniin naisen huulilta." Joita olisi ihana joskus suudella.
McGilly nuolaisi huuliaan hitaasti. "Herra Novak, en tiedä, voinko kertoa teille enempää, mutta ainahan voi koettaa. Kelpaisiko teille päivällinen?"
"Päivällinen? Söin pari tuntia sitten pihvin."
"Syödään sitten kevyesti. Pidättekö kreikkalaisesta salaatista?"
"Jos sen kanssa voi juoda kaksi pulloa valkoviiniä. Siitä tulee kammottava jano."
"Teistä ei ole mihinkään kahden valkoviinipullon jälkeen!" McGilly nauroi.
"Mihin minun pitäisi pystyä?"
"Teillähän on tutkimukset kesken! Vai oletteko unohtanut?"
"Unohdan asioita mielelläni, varsinkin lyhyeksi aikaa. Sanoinhan, että teen tätä hommaa omaan laskuuni. Taskuni ovat jo nyt aivan tyhjät."
"Ja ruoka varmasti maistuisi?"
"Osuitte naulan kantaan."
McGilly hymyili, nousi ja sanoi: "Mennään sitten. Tiedän hyvän paikan aivan lähellä."
"Noin vain? Eikö teillä ole töitä?"
"Minä olen tehokkaampi kuin luulettekaan. Olen niin tehokas, että pystyn aivan hyvin laistamaan parin tunnin ajan töistä. Mutta en niin tehokas, että haluaisin tyhjentää kanssanne paria viinipulloa."
McGilly otti pöydältä käsilaukkunsa, tyylikkään tiilinpunaisen nahkalaukun, heilautti sen olalleen ja käveli avaamaan oven: "Teidän jälkeenne."
Astuin ovesta ulos ja McGilly seurasi perässäni. Vastaanottotiskillä McGilly kertoi menevänsä syömään ja olevansa poissa pari tuntia. Kävelimme ulos.

Ei kommentteja: