sunnuntaina, maaliskuuta 19, 2006

Winifred Jackson

Minun piti tehdä pari vuotta sitten juttua H.P. Lovecraftin piirin vähäisistä jäsenistä ja kääntää joku novelli, joka aiheeseen olisi liittynyt, ja julkaista se Pulp-lehdessä Cthulhu-mytologian 80-vuotisjuhlan kunniaksi. En päässyt Winifred Jacksonia pidemmälle, enkä tiedä, teenkö juttua ikinä loppuun. Niinsanottu journalistinen syy kun meni jo.

Lovecraftin tuttavia

Cthulhu-jumalien 80-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Pulp tarjoaa pienen palan H.P. Lovecraftin lähipiiriläisiä.

Winifred Virginia Jackson (1876-1959) oli bostonilainen amatöörikirjoittaja, joka oli naimisissa Horace Jordanin kanssa vuodet 1915-1921. Tänä aikana Jackson kirjoitti ja julkaisi nimellä Winifred Virginia Jordan; 1921 hän otti tyttönimensä takaisin.
Jackson kirjoitti lähinnä runoja, mutta myös novelleja. Hän julkaisi H.P. Lovecraftin The Conservative –lehdessä ja teki yhdessä muiden amatöörikirjoittajien kanssa The United Co-Operative –nimistä lehteä. Lehdet olivat pieniä oman aikansa fanzineita, joissa oli novelleja ja ajankohtaisia kirjoituksia, Conservativessa oli arvatenkin myös Lovecraftille tyypillisiä rasistisia ja ennakkoluuloisia esseitä.
Kiinnostavaa on kuitenkin se, että Winifred Virginia Jackson oli Lovecraftille tärkeä henkilö, jonka kanssa Lovecraftilla olisi saattanut olla suhde, ellei eräs Sonia Greene olisi ehtinyt heidän väliinsä. Kiinnostavaa tämä on siksi, että Jackson oli tekemisissä ajan tärkeiden mustien kulttuurihenkilöiden kanssa. Hänen aviopuolisonsa lyhyestä avioliitosta eli Horace Jordan oli musta, lisäksi Jackson oli paljon tekemisissä mustan runoilijan William Stanley Braithwaiten kanssa. Rotuennakkoluuloisen Lovecraftin olisi luullut kavahtaneen Jacksonin kaltaista henkilöä.
Jackson teki muutenkin yhteistyötä Lovecraftin kanssa. He kirjoittivat yhdessä kaksi Lovecraftin nimissä kulkevaa novellia, "The Crawling Chaos" (The United Co-Operative, huhtikuu 1921) ja "The Green Meadow" (kirjoitettu 1919 tai 1920, julkaistu The Vagrant, kevätnumero 1927). Novelleja ei ole suomennettu.

(Tarinat olivat taannoin netissä ja poimin ne koneelle, mutta en löydä niitä nyt nopealla tsekkauksella.)

Ei kommentteja: